söndag 23 augusti 2009

dränkta fladdermöss




Jag har fladdermöss som bor på min vind! Vet inte om dom är att betrakta som skadedjur, tycker dom är rätt så trevliga. Dom hänger där i en klase i taket.
På kvällarna ger dom sig ut och svischar omkring. Jag gillar mina fladdermöss.
Men varför envisas dom med att åka vattenrutschkana när det är så farligt för dom?

Nu i morse förstod jag varför jag tidigare har hittat ett fladdermuslik i min vattentunna. Jag hittade då två stycken stackare som knappt rörde sig, halvt dränkta i vattentunnan på hörnet av huset. Stupröret mynnar ju ut i tunnan och antagligen får dom för sig att ta sig ett spännande race genom röret då och då.

Nåväl, jag fiskade upp dom naturligtvis och la dom försiktigt på gräsmattan för att torka. Uj uj vad svaga dom var, kippade efter luft och rörde mycket långsamt på armarna.. Får se om dom överlever nu, dom får vila där ett tag.

Hmm kanske måste jag ta bort tunnan... ska grunna lite på det.

4 kommentarer:

Stephan sa...

"Varför finns fladdermöss i hus? Fladdermössen behöver håligheter för att överdaga, övervintra och föda sina ungar. Helst söker sig djuren till naturliga håligheter, bland annat i träd. På senare tid har dock dessa naturliga "bostäder" minskat kraftigt i antal, varför fladdermössen blivit tvungna att söka sig till bland annat bostadshus."

"Eftersom fladdermössen är insektsätare gör de ingen skada på till exempel hus, inventarier eller livsmedel. Djuren gör i stället nytta genom att äta skadegörande insekter i trädgårdarna. Det är framför allt tillgången på insekter som styr fladdermössens val av bostad. Djuren söker sig till det hus som råkar ligga bäst till, oavsett om det är gammalt eller nytt. Att det ibland är gott om fladdermöss även i tät villabebyggelse beror främst på att gatljusen drar till sig mycket insekter. Fritidshusen utnyttjas ofta som övervindringsplatser på grund av att de ofta står tomma och ouppvärmda vintertid och är störningsfria."

"Fladdermöss i Sverige är skyddade av artskyddsförordningens 4 § och i vissa fall av jaktlagstiftningen (3§ jaktlagen). Fladdermössen är också skyddade av en europeisk konvention, EUROBATS, som även utsträcker skyddet till fladdermössens boplatser och viktigaste jaktrevir (nyckelbiotoper). Man får alltså varken skada eller störa fladdermöss. Det finns normalt heller ingen anledning till detta.

Detta innebär naturligtvis att fladdermöss inte får dödas. Det finns heller inga skäl att döda eller att fånga fladdermöss i hus eftersom man inte kan lösa ett sanitärt problem på det sättet. Dels hittar man sällan djur, dels ersätts nästan alltid de dödade djuren av nya, varvid problemen kvarstår."

Läs mer på:http://www.naturvardsverket.se/Att-vara-ute-i-naturen/Du-djuren-och-vaxterna/Varfor-finns-fladdermoss-i-hus/

:-)

Just me ;) sa...

Kanske lägga ett nät över tunnan?
Och hur gick det egentligen...överlevde de? Du är liiiite dålig på att uppdatera din blogg hörru ;)
Men lite söt är du allt som fiskar fladdermöss :)

Micke sa...

Se där min gode Stephan! Nu vet jag mer om fladdermössen :)

Jag kan meddela att tunnorna just nu är tömda och står på sidan om.. så fladdermössen har det nu lättare.

och "Just me" tack för nättipset.. några nätstrumpor att låna ut?

De två flaxande mössen överlevde galant. Dom vilade sig nån kvart eller så där på gräset och susade sen iväg.. antagligen upp på vinden och hängde sig upp och ner som sig bör.. hmm undrar om dom får blod i huvet...

jaha ja, nåja kanske är det lite väl sällan bloggen får ett nytt inlägg ;)

Just me ;) sa...

Jamen åååh så bra att de överlevde!
Hehehe nätstrumporna behåller jag på tror jag ;) Testa med finmaskigt hönsnät...

Fortsätt du att vårda dina små vänner i djurriket :)